کشمش بندی محلی
کشمش بندی محلی یکی از پر مصرف ترین محصولات در خانوارهای ایرانی بوده و به صورت کمرنگ هنوز هم ادامه داره. شاید علت اصلی اینکه همیشه قدیما برای پذیرایی و به عنوان تنقلات از کشمش و گاهی از نخودچی همراهش استفاده میشده در بودن درخت انگور در همه خونها بوده.
در هر صورت دانسته یا ندانسته ما در گذشته از یکی از پر فایده ترین محصول روی زمین به نام کشمش به خوبی بهره میبردیم و دقیقا در زمانی که بدن نیاز به اون داشته یعنی فصل سرد سال مصرف به اوج خودش میرسیده.
معمولا کشمش بهمراه مغز گردو و مغز بادام یا نخودچی مصرف میشده که شیرینی کشمش دل رو نزنه و اگه از این ترکیب استفاده کرده باشید متوجه این موضوع شدید.
کشمش بندی محلی به دلیل اینکه آب موجود در حبه انگور تبخیر میشه و عصاره اون باقی میمونه فوق العاده گرم هستش و به تقویت سلامت دهان، درمان کم خونی، کاهش فشار خون، حفظ سلامت قلب، بهبود سلامت پوست و بهبود خواب کمک بسیار زیادی میکنه.
کشمش چون دارای قند و کالری بالایی هست باید دقت کنید که اگه در حال کاهش وزن هستید با دقت و برنامه ریزی شده مصرفش کنید.


روشهای تولید کشمش بندی محلی
استفاده از روش تیزابی
معمولا به دو روش کشمش بعد از یکسری فرایندها تولید میشه. بیشتر محصولات کارخانه ای به دلیل مهم بودن سرعت خشک شدن کشمش همچنین خوشرنگ و زیبا بودن ظاهر آن برای فروش در بازار از یک محلول به نام تیزاب استفاده میکنند.
برای این کار کشمش داخل محلول قرار میگیرد و بعد به صورت آویزان شده یا با دستگاههای خشک کن مقدار آب داخل حبه های انگور تبخیر شده و در سریعترین زمان ممکن کشمش تولید میشه.
استفاده از تیزاب مقدار مقاومت محصول رو نسبت به آفات بالا برده و از فساد اون جلوگیری میکنه و ماندگاری بیشتر رو برای اون به همراه داره .
اما در صورت استفاده از مواد شیمیایی برای تیزاب عوارضی هم داره
اول اینکه خشکبار تیزابی بر اثر تبدیل به نیتریت و نیتروزامین با هموگلوبین موجود در خون ترکیب شده و بیماری های خطرناکی مانند سرطان خون را ایجاد میکنه.
سنگ شغار
روش دیگر استفاده از سنگ شغار است که قدمت دیرینه ای در ایران دارد. این سنگ محصولی از گیاه اشنان است.
اشنان گیاهی شورپسند از گروه اسفناجیان است که در اکثر بیابان ها، حاشیه کویرها و شورزاها مرکزی و شمالی کشور ایران مشاهده میشه.
از سوزاندن شاخ و برگ گیاه اشنان در حالت سبز، ماده ای قلیایی به دست می آید که بسیار به سنگ آذرین شباهت دارد. استفاده از سنگ شغار یک روش طبیعی و قدیمی بود، اما در حال حاضر از تیزاب شیمیایی استفاده می شود.
این سنگ از خاصیت قلیایی برخوردار است بنابراین با حل کردن این سنگ در آب محلول قلیایی به دست می آید که همان تیزاب گفته می شود.


روش آفتابی، سایه خشک و…
روش معمولی که در منطقه ما استفاده میشود از روش آفتابی و بندی هست. در این روش انگور را به نخها وصل کرده و از تیر خانه ها که معمولا چوبی است آویزان میکنند.
این روش نسبت به روش تیزابی طولانی تر است و رنگ کشمش هم تیره تر خواهد بود اما کاملا ارگانیک بوده و بدون نگهدارنده و مواد افزودنی است.
اگه زمان بند کردن انگور به تاخیر بیفتد و هوا سرد شود میتوان انگور را تا شب عید هم نگه داشت. من خودم شخصا انگور یکی از مو های خانه را تا فصل سرما نمیچینم تا کاملا شیرین شود و سپس در انبار که سرد و خنگ است به صورت بندی آویزان میکنم.
اتفاقی که می افتد این است که به دلیل سرد بودن هوا فرایند تبخیر آب انگور به تاخیر می افتد و شما در زمانی که برف زمستانی روی زمین نشسته هم میتوانید انگور البته با مقدار آب کمتر شده بخورید.
این محصول در منطقه ما مویز نام دارد یعنی یه چیزی بین انگور و کشمش که فوق العاده شیرین و خوشمزه هست. البته باید بگویم که این مویز با مویز داخل بازار متفاوت است و تشابه اسمی دارند.
در خشک کردن به روش بندی ممکن است که در معرض آفتاب و در محیط باز باشد یا یکی از اتاق های خانه که در واقع در سایه است. هر دوی این روشها ارگانیک هستند اما روش دوم دیرتر خشک میشود و به سایه خشک معروف است و روش اول سریعتر خشک میشود که به آفتاب خشک معروف است.
خواص کشمش(طبیعت و خواص درمانی)


برخی از مهمترین خاصیتهای کشمش سبز عبارتند از:
۱. درمان ضعف و خستگی بدن
مصرف کشمش سبز به طور مرتب و روزانه، سستی و رخوت را از بدن دور میکند، استرس را کاهش داده و بهدلیل میزان کالری بالایی که دارد، به تامین انرژی مورد نیاز بدن کمک خواهد کرد.
۲.کاهش وزن
کشمش سبز، به دلیل داشتن قند فروکتوز، دارای خاصیت مصرف سریع انرژی است، همچنین مصرف آن باعث احساس سیری شده و از اشتهای کاذب پیشگیری میکند و از اینرو برای کاهش وزن مفید است. اما مصرف بیش از حد ان نتیجه معکوس دارد.
۳. پیشگیری از پوکی استخوان
کشمش سبز حاوی انواع مواد معدنی به ویژه کلسیم، بور و فسفر است و در سلامت استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان نقش مهمی را بر عهده دارد و مصرف آن برای زنان قبل از یائسگی بسیار مفید است. همچنین کشمش سبز حاوی مقادیر بالایی از ویتامین دی است که به جذب بهتر کلسیم کمک میکند.
۴. درمان ضعف جنسی
درمان ضعف جنسی و رفع مشکلات مربوط به نعوظ از خواص کشمش سبز است. مصرف کشمش به تحریک میل جنسی کمک کرده و به علت وجود اسید آمینهای به نام آرژینین، باعث انگیختگی جنسی میشود.
۵. پیشگیری از سرطان
کشمش سرشار از ماده ای به نام کاتچین است که نوعی آنتیاکسیدان پلیفنولی در خون است و در پیشگیری از سرطان نقش دارد. همچنین فیبر موجود در کشمش به دفع صفرا از بدن کمک میکند و از این طریق سمومی در بدن که میتواند در بروز سرطان موثر باشند را دفع خواهد کرد.
۶. کاهش فشار خون
یکی از خواص کشمش سبز، کاهش فشار خون بالا به دلیل وجود مقادیر زیاد پتاسیم در این میوه است. مصرف این میوه تنش موجود در رگهای خونی را کم کرده و باعث پایین آمدن فشارخون میشود.
۷. حفظ سلامت دستگاه گوارش
تقویت دستگاه گوارش از خواص کشمش سبز است. مصرف این میوه باعث میشود سموم و مواد مضر از دستگاه گوارش دفع و بدن را از بیماریهای روده، رشد باکتری ها و ناراحتی ناشی از التهاب آن محافظت میکند.
۸. پیشگیری از بیماریهای قلبی
مصرف کشمش سبز باعث کاهش کلسترول بد خون میشود و از این طریق به رفع یکی از دلایل مهم بروز بیماریهای قلبی کمک میکند، همچنین مصرف این میوه خشک باعث عملکرد بهتر و صحیح رگهای خون میشود.