محصولات محلی

فرق گزانگبین با گز علفی چیست

گزانگبین درمان کننده مشکلات معده

قبل از اینکه بگم فرق گزانگبین با گز علفی چیست باید بگم که یادم میاد قدیما که توی همه خونها کرسی بود و عیدی بهمون تخم مرغ رنگ کرده میدادن همیشه یه چیز سبز رنگ در اندازه ها کوچک روی کرسی بود و به عنوان قند یا قاقا لی لی مصرف می شد.

اون موقع اسمش رو نمیدوستم اما بعدها فهمیدم که گزانگبین هستش.

نمیدونم که بابا بزرگها و مادربزرگهامون از خواص بی شمار این ماده طبیعی با خبر بودن یا بر اساس یه عادت رسیده از پدر و مادرهاشون استفاده می کردند اما در هر صورت خیلی از بیماریهایی که امروز هست و اون موقعها نبود به دلیل مصرف مواد طبیعی مثل گزانگبین و امثال اینا بوده است.

قبل از اینکه بریم سراغ خواص و نحوه استفاده از گزانگبین بزارین بهتون بگم چطور این ماده تشکیل میشه و برای مصرف به دست ما میرسه.

گزانگبین درمان کننده مشکلات معده یک مادهٔ خوراکی سفیدرنگ و شیرینی عسل‌ مانند هستش که به‌طور مستقیم به‌وسیلهٔ حشره‌ای به نام پسیل‌گز با نام علمی (Cyamophila astragalicola)  بر روی گیاه گون یا خار انگبین تولید میشه.

 گزانگبین درمان مشکلات معده
گزانگبین درمان مشکلات معده

حتما از خودتون میپرسید که چطوری یه حشره این کار رو میکنه؟

نوزادان حشره کوچکی به نام پسیل گزکه طول بدن آنها کمتر از 2 میلیمتره عامل اصلی تولید گزانگبین هستند. نوزادان که اصطلاحاً پوره گفته می‌شوند از شیره گیاهی برگچه‌ها و سرشاخه‌های گون تغذیه کرده و پس از هضم و جذب مواد مورد نیازشون مازاد مواد قندی و سایر مواد شیره را که نیاز ندارند رو بدون وارد نمودن به معده، مستقیماً از انتهای بدن خود خارج می‌کنند که به صورت رشته‌های باریک و سفیدرنگ روی سرشاخه‌های گون دیده می‌شود. افراد محلی این رشته‌های سفید رنگ را گزانگبین و گاهی به اختصار گز می‌نامند.

خب الان این سوال پیش میاد که گزانگبین سفید باید باشه پس چرا سبزه؟

وقتی که افراد محلی برای جمع اوری گزانگبین میان مجبورن که شاخ و برگهای گیاه رو بچینن چون این ماده به صورت چسبناک بر روی برگها و شاخها قرار داره و جدا کردنش امکان پذیر نیست. پس علت سبز بودنش هم به همین دلیله

البته برای مصرف که در قسمت بعدی توضیح دادیم این شاخ و برگها جدا میشن و فقط خود گزانگبین باقی میمونه.

من خودم شخصا زیاد به شاخ و برگها حساسیت نشون نمیدم و مثل شکلات میزارم گوشه لپم تا آب بشه و چون شیرینی ملایمی داره خوردنش لذت بخش هست.

گزانگبین در منابع مختلف تحت عناوین گز خوانسار، انگبین گون، ترنجبین اصفهان و شهد پارسی نام برده میشه و ممکنه توی شهر شما با یه نام دیگه هم استفاده بشه.

 گزانگبین درمان درد معده
گزانگبین درمان درد معده

خواص دارویی گزانگبین درمان کننده مشکلات معده آن:

این مان ماده ای ملین و تسکین دهنده است که می تواند در دردسینه و التهاب ریه مؤثر واقع شده و ناراحتی تنفسی را تا حدودی رفع کنه.

همچنین در درمان سرفه، خشونت سینه و تنگی نفس نقش داشته و می تواند به تقویت دستگاه گوارش و هضم و جذب مواد غذایی در بدن کمک کنه.

گز انگبین  همچنین ضد تومور مغزی ، ضد اسهال ساده و اسهال خونی ، ضد زخم روده و زخم معده هم هست.

جالب اینکه مصرف این ماده باعث به وجود اومدن هیچگونه اختلالی نمیشه و نگران مصرف خودسرانه نباشید.

موارد مصرف گزانگبین درمان کننده مشکلات معده :

بیشترین مصرف انگبین گون از گذشته تاکنون، در تولید گز معروف اصفهان بوده. این ماده ضمن اینکه خواص چسبندگی و شکنندگی خود را به گز میده باعث حفظ رطوبت گز و در نتیجه نرم و تازه ماندن آن برای مدت چندین هفته میشه.

فروکتوز موجود در مان گون دارای خاصیت دارویی ویژه ای هست که باعث شده در طب مورد توجه قرار بگیرد.
فروکتوز یا قند میوه، قند ساده ایست که به مراتب شیرین تر از ساکارز بوده و کندتر از قندهای دیگر جذب میشه. انگبین گون با داشتن حدود 40 درصد فروکتوز، همانند عسل یکی از منابع غنی این قند کمیاب است که می‌توان از فروکتوز آن برای کمک به اسپرم سازی انسان و نیز در افراد مبتلا به دیابت استفاده نمود.

و اما می رسیم به روش مصرف گزانگبین  :

همانطوری که گفتم من شخصا به صورت شکلات مصرفش میکنم چون هم سریع هست و  هم دم دستم برای مصرف اما خب همراه با شاخه و برگ ها ریزی هست که در آخر که کلا آب شد از دهان میشه خارجش کرد.

اما روش دوم مصرف به صورت دمنوش هستش. برای مصرف گزانگبین رو در اندازه کوچک مثلا اندازه کشک محلی در بیارید بعد اون رو در آبجوش قرار دهید و برای  استفاده از خواص بهتر اون یک قاشق غذا خوری کنجد سفید را هم کوبیده و درون آبجوش بریزید.

بعد بگذارید از شب تا صبح بماند تا به خوبی لعاب خود را پس دهد. صبح که شد از یک صافی ریز یا یک کیسه نخی کوچک رد کنید تا شاخ وبرگهای اضافی گرفته بشه بعدش نوش جان کنید.

دقت کنید مصرف اینگونه مواد طبیعی چون عادت به مصرفشون نداریم و زمان جواب دادنشون مثل قرص و آمپول نیست که سریع نتیجه بگیریم( نیاز به کمی زمان داره عوضش ماندگاری بیشتری داره) اگه دم دست و جلوی دیدتون باشه یادتون میمونه برای مصرف.

همچین هرچقدر روش مصرف رو ساده تر کنید بیشتر میتونید مصرف کنید و از خواص بیشمارشون استفاده کنید.

این مورد مثلا برای گردو، بادام، برگه زردآلو آفتابی، کشک محلی و … هم صدق میکنه. اگه یک ظرف روی اپن یا میز نهار خوری یا میز عسلی از مواد فوق باشه یاداوری برای مصرفش بسیار بیشتر از زمانی هست که در داخل کابین نگهداری میشه و امکان خراب شدنشون به دلیل طولانی شدن مصرف یا گرم شدن و… هم کمتر خواهد بود.

گزعلفی
گزعلفی

 فرق گزانگبین با گز علفی چیست

در بازار معمولا گزانگبین و گزعلفی رو یکی میدونن اما یه فرق کلی در شکل گیری گزعلفی نسبت به گزانگبین وجود داره. اگر چه این دو خیلی شبیه به هم هستن اما معمولا در بازار گزعلفی وجود داره و قیمتش هم پایین تر از گزانگبین هست.

گز علفی چطور به وجود میاد؟

گز علفی نوعی مان و ماده‌ی شیرینیه که در اثر نیش زدن حشره‌ای به برگ و به ساقه‌های جوان درخت بلوط‌ به دست میاد.

در کتب طب سنتی، گز علفی رو با نامهای دیگه ای همچون گز گزو، مان، دارمازو، گزو، مازوداز، برودار، برو، بلو و طرفه هم میشناسن.
پس از وارد شدن نیش یک حشره خاص به برگ و ساقه‌های جوان، شیره‌ی درخت که همان گز علفی است به صورت مایع از برگ و ساقه خارج میشه و بعد از مدتی در مجاورت هوا سفت میشه.
سپس سحرگاه روز بعد اشخاص با تکان دادن شاخه‌های درخت و چیدن برگ‌ها، گز علفی را از آنها جدا می‌کنند. به همین علت این گز اغلب با برگ و سرشاخه خرد شده مخلوط است و به رنگ سبز علفی در بازار عرضه میشه.
گز علفی هر چقدر کمتر با خرده برگ و ساقه‌ها مخلوط باشد مرغوبتر است و رنگ آن سفید، صاف و شفاف و دارای طعم شیرین تری هستش و البته قیمت بالاتر

اما زیاد حساس نباشید که آیا این گز علفی که میخرم مرغوبه یا نه . نهایتا مقداری که برای مصرف استفاده میکنید رو افزایش بدین تا از خاصیت کامل این نعمت خدادادی بتونید به نحو عالی استفاده کنید.

گزعلفی تقویت کننده معده و دفع کننده نفخ آن  

از خاصیت های گز علفی باید بگم که  انرژی‌زا و تقویت کننده اعضای تنفس وگوارشی هستش.

نرم کننده سینه و صاف کننده صدا، ضد نفس تنگی و مسکن سرفه‌های گرم، ضد خونریزی و قبض کننده است.

اما مهمترین کار اون تقویت کننده معده هست و به نفخ معده کمک میکنه و در کل جزء ملین‌های قندی محسوب میشه

نحوه استفاده گزعلفی

نحوه استفاده از گزعلفی دقیقا شبیه به گزانگبین هست و تفاوت زیادی ندارند.

به دلیل در درسترس بودن و تولید بالاتر گزعلفی و قیمت پایین تر اون و خواص مهمش معمولا در بازار این محصول یعنی گزعلفی عرضه میشه و اگه درب فروشگاهی خواستن گزانگبین رو با قیمت بالایی بهتون بفروشن و شما نمیتونستید تشخیص بدید که این گزانگبینه یا گزعلفی سعی کنید که همون گزعلفی رو خریداری کنید.

ممکنه افراد سودجو گزعلفی رو به جای گزانگبین بهتون بدن و قیمت بالایی براش پرداخت کنید!

صحبت آخر 

ممنونم که تا آخر این مطالب رو مطالعه کردید

به یاد داشته باشید سلامتی مهمترین نعمت خداوند و با ارزشترین دارایی ما است و برای حفظ و نگهداریش تلاش کنید

ما با ارائه محصولات محلی و روستایی و ارگانیک به شما در این راه کمک میکنیم

موفق و سلامت باشید

خدانگهدارتون